19 Eylül 2017 Salı

Ev yapımı ketçap tarifi




Bizim evde ketçabı çok sık tüketmesek de ev yapımı hamburgerin yanında, patates kızartması veya fırında patatesin yanında ve bazı et çeşitlerinde ketçabı seviyoruz. Bu durumda Derin'e hazır ketçapları yedirmektense yazın domates bol ve ucuz iken sadece 2 kilo domatesten 4 kavanoz sağlıklı, tertemiz ketçabı evde yapıyorum.  
Çocuklar acı yiyemediği, çok fazla baharattan da hoşlanmadıkları için ben koymuyorum ama siz kendiniz için yapacaksanız veya çocuklarınız baharatlı yiyecekleri severek yiyiyor ise çeşitli baharatlarla tatlandırabilirsiniz. (karabiber, kişniş tohumu, sumak, acı biber gibi) 
Öncelikle bütün konserveleri yaparken en önemli kurallardan biri yeni kapak kullanmanız. Cam kavanozları bir defa alıyorsunuz kırılmadığı müddetçe her sene aynı kavanozları kullanabilirsiniz ama kapaklar mutlaka yeni kullanılmamış kapak olmalı.
Gelelim tarife domatesler bitmeden hemen deneyim derim göreceksiniz yapımı çok kolay.

EV YAPIMI KETÇAP 

2 kilo çanakkale domates
1,5 çorba kaşığı kaya tuzu
3-4 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
1/2 çay bardağı üzüm sirkesi
3/4 çay bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı dolusu nişasta

Domateslerin kabuklarını soyarak rondodan geçirin tencereye boşaltın. Domateslerin üzerine 3-4 diş soyulmuş sarımsakları ve 1 adet kuru soğanı dörde bölerek ekleyin domatesler suyunu çekene kadar yaklaşık 45 dakika kadar kaynatın.
Kaynayan domateslerimizi çekirdeklerinden ayırmak ve pürüzsüz kıvam için tel süzgeçten geçirerek tekrar temiz bir tenceye alın.
Bir kasede 2 çorba kaşığı dolusu nişastayı 1/2 çay bardağı üzüm sirkesi ve süzdüğümüz 1 kepçe domates ile iyice ezerek tencereye ilave edin ve topaklanmaması için hızlıca karıştırın. Tencereyi tekrar ocağa koyarak kısık ateşte devamlı karıştırarak koyulaşana kadar pişirin. İndirmeden 5 dakika evvel tuzu ve toz şekeri koyarak karıştırın.
Sıcakken temiz cam kavanozlara doldurup kaynar suda steril ettiğiniz kapaklarla sıkıca kapayarak ters çevirin. Kavanozlar soğuduktan sonra güneş görmeyen mutfak dolaplarının içinde saklayabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis