17 Aralık 2015 Perşembe

Çocukları okumaya teşvik etmenin ipuçları

Eşim ve ben kitapları çok seven bir anne-babayız. Türkçe ve İngilizce kitaplardan oluşan oldukça geniş sayılabilecek bir kütüphanemiz var. Dergi okuma alışkanlığım da çocukluk yıllarımdan beri devam eden bir tutku. Evde imkanlar elverdiğince dergilerimi bile saklarım. Zaman zaman bir kısmını elden çıkarmam, ayıklamam gerektiğinde de çok zorlanırım. :)
Günümüzde teknoloji sayesinde e-kitaplar, internet vs. olsa da ben her zaman baskı kitapları tercih ediyorum. Teknoloji ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da, bence kitaba dokunmanın, sayfalarını çevirmenin, kitabın kokusunu duymanın yerini hiçbir şey tutamaz.


Derin'e de kitap sevgisini aşılamak, kitapları ve okumayı sevmesi için çabalayıp duruyorum. Evimizde gittikçe büyüyen bir çocuk kitapları kütüphanesi oluşmaya başladı bile. Dergi alışkanlığı içinde her ay düzenli aldığım Tübitak'ın Meraklı Minik dergilerini de Derin kendi isteğiyle biriktirmeye başladı. Aradığı kitapları kolay bulabilmesi için Türkçe hikaye kitapları, İngilizce hikaye kitapları, kaynak kitaplar, dergiler ve aktivite-boyama kitapları olarak tasnif ettim. Şimdilik bu düzende gidiyor, ara sıra dağıttığında beraberce toparlıyoruz.
Derin'in okumayı sevmesi için neler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İşte size verebileceğim ipuçları:
  • Bebeklik döneminden itibaren çocuğunuza yüksek sesle kitap okuyun, masallar anlatın. Bebekler için hazırlanmış renkli, sesli, dokuları olan özel kitaplardan alıp keşfetmesi için çocuğunuzun eline verin. Kitapların köşelerini genellikle diş kaşımak için kullanacak ama olsun. :) İçindeki renkli resimler, müzikler ve dokular da çok hoşuna gidecek.
  • Çocuklar her zaman çevrelerindeki yetişkinler ne yaparlarsa onu taklit ederler. Çocukların okuma alışkanlığını geliştirmesi için ailelerin çabalaması çok önemlidir. Okuma alışkanlığına örnek bir ebeveyn olabilmek için, çocuğunuz sizi düzenli olarak okurken görmeli. Ne okuduğunuz çok önemli değil. Kitap, gazete, dergi, internet yeter ki çocuğunuz sizi sürekli okurken görsün.
  • Kendisine kitaplarını koyabileceğiniz bir köşe oluşturun. Bu köşeye yaşına uygun ve seveceğini düşündüğünüz kitaplar alın. 
  • Ben genellikle kitabı almadan önce kitapçıda hızlıca okumaya çalışıyorum. Kızıma okuyacağım zaman tatsız sürprizlerle karşılaşmamak için.
  • Kitap alışverişine çocuğunuzu da götürün. Hatta sadece kendinize kitap alacak olsanız bile çocuğunuz yanınızdayken alın ve ona da almak istediğiniz kitap hakkında fikrini sorun. Kitapçıda gezmesine, kitapları ellemesine, açıp bakmasına izin verin.
  • Çocuğunuzla beraber kütüphaneye giderek beraber kitapların arasında güzel bir gün geçirin.
  • En sevdiği kitabın yazarının imza gününe götürerek tanışmasını ve kitabını imzalatmasını sağlayın.
  • Okumak için günlük rutinler oluşturun. Uykudan önce mutlaka çocuğunuza kitap okuyun.
  • Çocuğunuza okuduğunuz kitap ile ilgili sorular sorun, sevip sevmediğini konuşun.
  • Okuma saatleri yapın, ailece televizyonu kapatarak kitap okuyun.
  • Unutmayın ki kitap okuma erken yaşlarda kazanılan bir alışkanlıktır ve ömür boyu sürer.
    Bol kitap okumalı günler...

    Sevgiler,
    Nüket

    www.biricikdunyam.com'da yayınlanan yazım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis