3 Mart 2015 Salı

Kağıt Katlama Sanatı Origami



Derin’in okula gitmediği günler  evde kağıtlar, atık malzemeler ve boyalarla çeşitli el işi faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Uzun zamandır Japonların kağıt katlama sanatı origamiyi yapalım diye düşünüyordum. En sonunda bu hafta denedik ve çok sevdik. Yapmaya başlamadan önce Derin’e origaminin ne olduğunu anlattım. Önünde duran kağıdın bir kuşa nasıl dönüşeceğini çok merak etti ve biraz da sabırsızlandı :)  Origami yapmaya başlarken önce ben yapacağımız şekli katladım. Sonra açarak Derine verdim ve ona talimatlarda hangi parçayı nereye doğru katlayacağını söyledim. Bütün dikkatini vererek kağıdı yeniden katladı ve becerdiği için de çok mutlu oldu. Biz köpek, turna kuşu, lale, elbise ve balıklar yaptık. İlk denemeye göre fena sayılmazlar. Ben oldukça merak sardım bu işe… Çok zevkli, mutlaka deneyin derim.

Origami hakkında internette  fotoğraflarla veya videolarla pek çok anlatım var. Japonlarda origami için özel kağıtları var ama siz istediğiniz kağıttan yapabilirsiniz. Bizim yaptıklarımız elişi kağıdıydı. Origamide genellikle kare şeklinde kağıt kullanılıyor. Evinizde bulunan herhangi bir kağıtla, dergi sayfalarıyla ve hatta düz beyaz bir kağıtla bile origami yapabilirsiniz. Origami yaparken kesme ve yapıştırma yok. Sadece katlayarak yapıyorsunuz. Eğer isterseniz; özellikle beyaz bir kağıttan yaptıysanız, renklendirmek ve süslemek için boya kalemleri, glitter ve oynar gözlerden faydalanabilirsiniz. Evde sadece bir kağıtla yapabileceğiniz hem ucuz, hem basit ve çok eğlenceli bir aktivite.
Origamiyi  bir çoğunuz zaten biliyorsunuz, biz çocukken de çok yapardık. Benim hatırladıklarım kurbağa, uçak, kayık ve tuzluk var. Hatırladınız mı? Aslında origami sadece çocuklar için değil.Ailece güzel vakit geçirmek isterseniz yığın kağıtları masanın üzerine, çeşit çeşit şekiller yapın. Başından kalkamayacaksınız :)
Çocukların el becerilerinin gelişmesine de yardımı olan origamiyi çocuklarınız yaparak arkadaşlarına hediye edebilir. Doğumgünü, yılbaşı ve bayram gibi özel günler için el yapımı kartlar süsleyebilirler. Çocuğunuzun yaptığı origamileri bir çerçeve içine yerleştirerek çocuğunuzun odasının duvarına asabilirsiniz.

Origamiyi Tanıyalım

Origami Japonca “ori” (katlamak) ve “gami” (kâğıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelmiş olup kâğıt katlama sanatına verilen addır. İsmi Japonca olsa da Çin kaynaklı bir sanat olduğunu iddia eden kaynaklar da vardır . Genellikle kare kâğıt parçalarını kesmeden ve yapıştırıcı kullanmadan, sadece katlayarak, çeşitli canlı ve cansız figürler oluşturarak yapılmakla birlikte, dikdörtgen kâğıtlardan, hatta kâğıt paralardan yapılan modeller de oldukça fazladır. Kesme işleminin de kullanıldığı türe kirigami denir.
Origami klasik origami ve parçalı origami olmak üzere iki çeşittir. Klasik origami genellikle tek parça kâğıttan yapılır. Çok fazla olmasa da iki veya üç parçanın kullanıldığı klasik origamiyle çeşitli hayvan veya eşya figürleri yapılır. Modüler origami olarak da adlandırılan parçalı origami birbirinin benzeri parçaların birleştirilmesiyle oluşturulur ve hayvan veya eşya gibi somut figürlerden çok, üç boyutlu geometrik figürlerin yapılmasında kullanılır. Parça sayısında bir sınır olmayan parçalı origami tak-çıkar oyuncaklarına benzer ve aynı parçalar kullanılarak bir çok değişik figür üretilebilir. Origami de genel olarak kare şeklinde kâğıt kullanılsa da kâğıdın şeklinde bir sınırlama yoktur. Günümüzde origaminin birçok değişik türleri ortaya çıkmıştır. Mimari origami, pop-up origami, kirigami (kâğıt kesme sanatı) bunlara  örnek verilebilir. Modern origami olarak da adlandırılan bu tür origami türlerinde yapıştırma ve kesme serbest bırakılmıştır. Origamiyi kirigamiden ayıran özelliği; kirigaminin simetrik, origaminin ise şekil yapma biçimlendirme sanatı olmasıdır. Origami dünyaca ünlü bir sanattır.
Sevgiler :)
Kaynaklar
www.biricikdunyam.com'da yayınlanan yazım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis