11 Ekim 2014 Cumartesi

Çocuk ve oyun


Biricikdünyam için yazdığım yazı: Çocuk ve oyun
Çocuk için oyun; yaratıcılık ve hayal gücünün kilididir. Okuma, düşünme, problem çözme becerilerinin yanı sıra motor becerilerini de geliştirir ki bu da öğrenme için temel oluşturur. Çocuğun dili oyundur ve oyun oynayarak çocukları eğitebiliriz.
Dünyaya geldikleri ilk günden itibaren dış dünyayı tanımaya çalışan çocuklarımızın, zihinsel ve bedensel gelişimlerini oyun ile desteklememiz gerekir. Çocuğumuzun gelişimi için onunla sık sık oyun oynamalıyız. Çocuklar öğrenmek için doğmuşlardır, onların olağanüstü bir öğrenme sistemleri vardır.
Oyun çocuk için ciddi bir iştir ve biz ebeveynlerin oyunu ciddiye alması gerekir. Çocuklar soru sormaya meraklıdırlar, bazen bu yönleri bizi çok zorlasa da çocukların sorularını sabırla cevaplamalıyız.
Çocuklar oyun oynarken özgür bırakılmak isterler. Oyunda kuralları çocuklar koyar ve onlar ne derse o olur :)
Çocuklar kurdukları oyunlarda büyüklerini taklit ederler, bu nedenle çocuklara iyi örnek olmalıyız.
Çocuklar oyun oynarken farkında olmadan öğrenirler, çocuğumuzu başka çocuklarla sık sık bir araya getirmeliyiz. Çocuklar bir arada oynarken işbirliği kavramını da öğrenir. Çocuklar oynarken düşünür, deneyim kazanır ve deneme-yanılma yoluyla öğrenirler.
Çocuklara oyuncak alırken, oyuncağın çocuğun yaşına uygun olmasına dikkat etmek gerekir. Pahalı oyuncaklar yerine çocuğun hayal gücünü kullanabileceği oyuncaklar seçilmelidir. Pilli ve ses çıkararak hareket eden oyuncaklar çocukların yaratıcılığını kullanmalarını engeller. Çocuklar evdeki her türlü malzemeyi oyuncak olarak kullanabilirler. Evlerimizdeki atıkları, işe yaramayan malzemeleri ( karton kutu, teneke kutular, şişe kapakları, kese kağıtları, pet şişeler, kurdeleler, kumaş parçaları, eski dergiler) kullanarak hayal güçleri ile çeşitli oyunlar oynayabilirler.
Çocukların yaratıcılıklarını desteklememiz için, çocuklarımızın ulaşabilecekleri yerlere boya kalemleri ve kağıtlar koymalıyız. Çocuklar kağıt dışında duvarları da boyamayı çok severler ve bütün çocuklar bunu bir kere dener. Ben buna; kızımın odasındaki bir duvarı kağıtla kaplayarak çare buldum. Bunu yapmadan önce tabi ki odasının duvarına benim resmimi yapmıştı… Siz de bunu deneyebilirsiniz, duvardaki kağıdı boyayarak çok eğleniyorlar. Hem daha sonra kağıt dolunca yenisiyle değiştirip eskisini saklayabiliyorsunuz.
Çocuklarınızın sorumluluk duygusunu geliştirmek için, ev işlerinde onlara çeşitli görevler verebilirsiniz. Mesela toz alabilirler, kirli çamaşırlarını kirli sepetine atabilirler ya da sofrayı hazırlamanıza yardım edebilirler.
Çocuklarınızla beraber mutfağa girerek kek, kurabiye, sandviç, salata türü yemekleri beraber hazırlayabilirsiniz. Kendi yaptıkları bu yiyecekleri yemekten ve iltifat almaktan çok hoşlanırlar.
Biliyorum ki hepinizin çocukları sürekli “Anne oynayalım! Baba oynayalım!” diye peşinizden koşturuyor. Eğer oyun oynamanın çocukların dünyasında ne kadar büyük bir önem ve yere sahip olduğunu kavrayabilirsek aynı oyunları tekrar tekrar bıkıp usanmadan oynamak için kendimizde ekstra bir güç bulabiliriz. Bu nedenle ne kadar meşgul olursak olalım çocuklarımızla oynamak için her zaman vakit yaratalım.
Sevgiler :)
Nüket

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis